Eestis ilmselt vaid unistus! Riia keskturult saab maasikakilo kätte kõigest 2 kuni 3 euroga (1)

Mõne müüja käest saab kilo maasikaid Riia keskturul kätte kahe euroga. Foto: Konstantin Sednev
Copy

Kes Riia keskturul käinud pole, ei ole Läti pealinnas käinud. Otse Riia südames, paarisaja meetri kaugusel vanalinnast, rahvusvahelise bussijaama ja rongijaama kõrval asuv Riia keskturg on meie naabrite juures suisa kohustuslik vaatamisväärsus. 1998. aastal kanti muideks Riia keskturu territoorium ka UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Olugi, et ajalooline turg on turistide seas populaarne sihtkoht, on see ka kohalike meelispaik, kust värske ja igapäevane toidukraam koju kaasa hankida. Isegi kui kõht on täis, kurgid, tomatid ja maasikad kodus juba ootamas, pakub vanadesse, algselt sõjaväelisel otstarbel rajatud massiivsetesse lennukiangaaridesse ehitatud turg tõelist elamust – nii silmale, vaimule kui maitsemeelele.

Kui kauni Daugava jõe kaldale ehitatud Riia keskturg 1930. aastal avati, peeti seda mitte ainult suurimaks, vaid ka parimaks ning kaasaegseimaks turuks kogu Euroopas. Tänase päevani on meie naabrite turg ääretult populaarne - ühes päevas võib turuhoonest läbi käia 80 000–100 000 inimest. Ka isegi nädala sees, keskpäevastel tundidel, rääkimata nädalavahetusest, on turuhoone täis siginat-saginat, mis teeb muuhulgas Riia keskturust ühe enim külastatud turu Ida-Euroopas.

Riia keskturul leiab midagi igale maitsele.
Riia keskturul leiab midagi igale maitsele. Foto: Konstantin Sednev

Kõrgustesse ulatuvad angaarid, tomati ja küüslaugu kuhjad ning silme-eest kirjuks võttev tooraine valik - just selline vaatepilt avaneb keskturu suurest peauksest sisse astudes. Seal on kõik mida hing ihkab. Rohkemgi veel. Võiks öelda, et Riia keskturul oled sattunud justkui paradiisi, kus valikut on nii palju, et valimisega tekib suisa raskusi: riided, suveniirid, kõiksugu erinevad köögiviljad, piimatooted, värske liha ja kala, konservid, austrid ja suitsukala. Nimeta vaid.

Otseloomulikult ei puudu turult ka väike pagarikoda, mis kogu angaari mõnusalt koduse värske küpsetise lõhnaga täidab. Oliivide, kalamarja, austrite ja delikatesside sekka leiab ka kodukootud hoidiseid, värskeid mahlu, marineeritud kurke ja hapendatud köögivilju. Kel eelmine õhtu pikale on läinud, saab soovikorral osta isegi hapukapsavedelikku.

Eestiga võrreldes on hinnad Riia keskturul veidi odavamad.
Eestiga võrreldes on hinnad Riia keskturul veidi odavamad. Foto: Konstantin Sednev

Ja mis peamine - värske ja kohalik toidukraam tuleb koju taskukohase hinnaga. Võrreldes Eesti hindadega, on Riia keskturul shopata killuke odavad. Tasuta pealekauba veel mõnus turumelu, mis jätab veel pikaks kustumatu mälestuse.

Kel kõht tühi, ei pea nälga kannatama, sest sarnaselt Tallinnas asuvale Balti jaama turule on võimalik Riia turuhoones asuvas toidunurgas nautida kõike head ja paremat - pelmeenidest austriteni. Keelekastmeks lai valik erinevaid Läti käsitööõllesid. Keskpäevasel ajal võib toidunurgas näha ka hulganisti kohalikke, kes on tegemas kiiret lõunaeinet või saadavad hoopis päeva õhtusse sõpradega õlleklaasi taga lobisemas. Kes otsib traditsioonilisi maitseid, siis lisaks tänavatoidule saab keskturul killukese osa ka Läti maitsetest. Näiteks on turul võimalik proovida Läti traditsioonilisi kartulipannkooke ehk kartupeļu pankūkaseid.

Üks on kindel - turul asuv toidupalee pakub üllatusi ja maitseelamusi igale toidusõbrale, nii suuremale kui väiksemale.

Keskturul on ka mitmeid toidukohti.
Keskturul on ka mitmeid toidukohti. Foto: Konstantin Sednev

Kui arvasid, et see on kõik, siis sugugi mitte. Lisaks ilmatu suurele turuhoonele on letid välja laotatatud ka turuesisele. Just seal käib suvel tõeline turumelu. Kurgid sulle, raha mulle! Suvisel ajal on suurel õueala koha sisse võtnud ligi sada kauplejat. Väliturult leiab nii värskeid maasikaid, mustikaid, köögivilju, arbuusi, lilli kui luuvilju. Hinnad löövad eestlastel aga jalad alt - kilose karbi tumepunaseid maasikmarju saab Riia keskturult kätte kõigest 2 kuni 3 euroga. See hind jääb Eestis ilmselt vaid unistustesse!

Ja kui turistide ja peamiselt pensionäridega täidetud turuhoone paviljonid kella viiest suletakse, on just väliturg see, kust tööinimesed värske turukauba saavad. Kui veab, võib autobakasnikust saada suvikõrvitsat ja kartuleid suisa südaööni, sest Riia keskturg juba ei maga!

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles